Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Vár ránk a jókedv, az öröm és a kacagás

a Népmesefesztivál egy gyermekotthon vezető szemüvegen keresztül

2018. március 11. - Népmesefesztivál

 

Mai cikkünkben Orosz Istvánnét kérdeztük, aki a Hernádvécsei Gyermekotthon vezetője. Éva és a gyerekek évről évre 180 kilométert utaznak azért, hogy részesei lehessenek a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál nyújtotta élményeknek. Idén is ellátogatnak hozzánk, így visszatérő vendégként köszönthetjük őket. Szeretettel osztjuk meg interjúnkat, amelyből kiderül, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az elmúlt években és milyen várakozásokkal néznek az idei fesztivál elé. Számunkra az egyik legmeghatóbb dolog, hogy a hernádvécsei gyerekek maguk is elkezdtek mesélni...

kepevanenivel.jpg 

Eddig miden évben elhozta tanítványait a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválra. Milyen tapasztalatokkal és élményekkel tértek haza ezekről az alkalmakról?

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál minden évben valami mást mutatott és adott gyermekeinknek és az őket kísérő felnőtteknek is. A színvonal marad, a tartalom változik. Csalódni nem tudunk.

Tapasztalataink pozitívak voltak, élményeink sokrétűek és maradandóak. Gyermekeink aktív részvevői a fesztivál programjainak, ezáltal sokkal mélyebbre hat tudatukba és hosszú ideig emlegetik számukra kedves, megélt eseményeket, történéseket, személyeket.

Messziről érkeznek. Mi az a két-három dolog, ami a leginkább esszenciája ennek a rendezvénynek, amiért megéri ilyen hosszú utat megtenni?

Lakókörnyezetünkben Hernádvécsén ehhez hasonló rendezvény nincs. Ismerőseinktől hallottunk a Galgamenti Művészek Egyesület mesemondóiról, ők több alkalommal ellátogattak intézményünkbe. Gyermekeink nagyon élvezték az élőszavas mesemondást és ők maguk is kedvet kaptak ehhez.

20171214_113417.jpg

Ennek eredményeként mi magunk is szerveztünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek számára mesemondó összejövetelt, melynek nagy sikere van.

fenykep_klarikatol_mesem_2.jpg

A mesemondó fesztiválon résztvevő mesemondók és segítők nagy szeretettel, szinte ismerősként fogadják gyermekeinknek, akikben ezzel kialakul a valahová tartozás élménye. Család nélkül felnövő gyermekeink számára ez hatalmas kincs.

A népi hagyományok színes kavalkádja egy életre szóló élmény, ami helyszínről helyszínre sodorja a kíváncsi gyermekeket. A bábszínház, a gólyalábasok, a kézműves foglalkozások, a boszorkány tanya és az élőszavas népmesék helyszínei arra inspirálják gyermekeinket, hogy minél több helyszínen kipróbálhassák magukat, élményeket szerezhessenek.

Intézményünkben a népmesefesztivált minden évben megelőzi egy népmese, vagy szavaló verseny. Ennek nyertesei jutalomként vesznek részt a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon.

A programok, a helyszínek átláthatóak, az azokon való részvételt a segítők munkája zökkenőmentessé tette, ami nagy segítség volt számunkra, így még élvezhetőbbek voltak a programok.

 

Mi volt a kedvence a gyerekeknek?

A gyermekek kivétel nélkül minden helyszínt élveztek. Nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a programokba. Nem csak szemlélői, de aktív résztvevői akartak lenni a történéseknek. Minden program maximálisan lekötötte őket és a helyszín hangulata mindannyinkat magával ragadott.

 

Melyek azok a pillanatok, amelyeket a mai napig emlegetnek a gyermekek?

A gyermekeink valamennyi helyszínen igyekeztek kipróbálni magukat. A Fabók Marcsi Bábszínházának Ördögverő jelenetét a mai napig emlegetik. A Gólyalábas figurák egy-egy gyermekünket bevonták előadásukba, s ez szintén nagy élmény volt. Kézműves foglalkozás alkalmával sípot készítettek, amit -a felnőttek örömére- a hazafelé a buszban órákon keresztül élvezettel fújták gyermekeink.

A tavalyi évnek a jurtában János bácsi élőszavas meséje még mindig eszükben van.

Emlegetik a lángost, az italokat és a rengeteg nevetést.

Zsolti bácsi lassan a Hernádvécsei Lakásotthonok kedves munkatársává válik, a gyermekeink családtagként üdvözlik minden találkozás alkalmával. Legutóbb lakásotthonunkban készült csoportképünk mai napig nagy becsben van.

 aszervezoazifjuvecseimesemondoval.jpg

Idén is ellátogatnak a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválra?

Nagyon szeretnénk, ha a fenntartónk idén is hozzájárulna ahhoz, hogy eljussunk a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválra. Gyermekeink már nagyon készülnek, de előtte még részt vesznek egy tavaszi versmondó összejövetelen is. Az előzőekben már említettem, hogy ennek nyertesei részt vesznek a fesztiválon. Ennek a ténynek inspiráló ereje van.

Milyen várakozással indulnak Hatvanba?

Izgalommal teli lélekkel várjuk a Június 9.-ét, amikor korán bár, de annál nagyobb lelkesedéssel indulunk Hatvanba. Némely gyerekek már tudják, hogy vár ránk a jókedv, az öröm, a kacagás és újra ennek a máshoz nem fogható rendezvény élményeinek részesei lehetünk.

 

A témában a következő bejegyzéseket ajánljuk:

Ahol a tánc és a mese az úr...

A hagyományok háza küldetése egybecseng a Népmesefesztivál céljaival

A fesztivál honlapja: www.nepmesefesztival.hu
A fesztivál Facebook oldala: Facebook/nepmesefesztival
mese_emblema_hatvan.png

 

 

                                                                                                                                  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepmesefesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr3213726556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása