Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

A Hagyományok Háza küldetése egybecseng a Népmesefesztivál céljaival is

2018. február 26. - Népmesefesztivál

Szeretettel ajánljuk Szabad Boglárka cikkét arról, miként teljesíti be a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál azt a célt, amelyet a Hagyományok Háza is küldetése részeként határoz meg. Bogi néprajzkutató, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, és nem utolsó sorban mesemondó. Köszönjük neki összefoglaló szakmai írását!

 bogi_szabad.jpg

2017 júniusában rendezték meg először a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált, mely - bár ilyen formában először valósult meg, – sok éves szakmai múlttal bír. A Hagyományok Háza már ezen első alkalommal, és idén, 2018-ban is a fesztivál legfőbb szakmai támogatója. Mit is jelent ez? Hogyan kapcsolódik az intézmény a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválhoz?

A Hagyományok Háza Alapító okirata szerint a Kárpát-medencei néphagyományok ápolására és népszerűsítésére hivatott, feladatai közé tartozik a népi hagyományaink élő és újraéleszthető részének gondozása, napjaink kultúrába történő átemelése, valamint a népi hagyományaink iránti bel- és külföldi figyelem felébresztése, folyamatos ébrentartása, a magyar illetve a Kárpát-medencei népművészet tárgyi és szellemi értékeinek népszerűsítése.

A hagyományos magyar népmese népszerűsítése, beépítése a formális és informális oktatási keretei közé illetve a népmeséléshez kapcsolódó kompetenciák és ismeretek fejlesztése is olyan célok, amelyekért a Hagyományok Háza dolgozik.

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál szervezői, az ott tevékenykedő mesemondók, kézművesek majdhogynem minden tagja vagy a Hagyományok Háza akkreditált vagy OKJ-es továbbképzésein végzett, esetleg e tanfolyamokon oktató szakember.

Mit is jelent ez? Egyféle minőségbiztosítást, garanciát a hagyományos műveltségnek, a népi kultúrának a fesztiválon megjelenő különböző területei kapcsán. Azok a mesemondók (többségében a Meseszó Egyesület tagjai), akik a fesztivál három napja során népmesékkel szórakoztatják a rendezvényre ellátogatókat, mind-mind a magyar népi kultúrában és a világ minden táján egykoron magától értetődően alkalmazott technikát, az élőszavas, improvizatív mesemondást képviselik. A mesélő ilyenformán nem egy bemagolt szöveget mond, de még csak nem is olvassa azt, hanem „fejből”, a mese történetének váza (szüzséje) mentén mondja el a népmesét. Felméri hallgatósága összetételét, (felnőttek, gyerekek, kik ülnek vele szemben, mi lenne a megfelelő mese?) a mesét folyamatosan a közönségéhez/közösségéhez, tehát a hallgatósághoz igazítja, és állandó  interakcióval él. Mindezt úgy teszi, hogy a magyar népmese stílus és szöveghű előadásmódjára törekszik, népmesei fordulatokat alkalmaz és szórakoztat. Maga a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület is a Hagyományok Háza tanfolyamából, a Magyar Népmese-Hagyományos Mesemondás 60 órás akkreditált továbbképzése inspiráló hatásából merítette a megalakulás ötletét. A végzett hallgatók, akik közül sokan már évek óta foglalkoztak mesemondással, úgy gondolták, nagyszerű ötlet volna egyesületi formába tömörülni és a szövegfolklór és a hagyományos mesemondás ügyét felkarolni, értékeit megismertetni a világgal.

Az említett tanfolyam a jövendőbeli mesemondók felkészítését a hagyományos mesemondás gyakorlati és elméleti oldalaira már több mint 10 éve kezdte meg, s ilyenformán jó alapokat adott nem csak a Meseszó Egyesület mesemondóinak későbbi tevékenységéhez, de az ország számos más pedagógusának, közművelődési szakemberének mindennapi munkájához is.

A Hagyományok Háza a népmesefesztivál előkészületeként szakmai támogatást nyújt a programelemek kiválasztásában, illetve - lehetőségeikhez mérten végrehajtásában, valamint biztosítja a Hagyományok Háza illetékes kollégáinak részvételi lehetőségét a programon.

Mindemellett támogatja a fesztivál lebonyolítását a népmese, néptánc, népi játszóházvezetői képzéseiben azzal, hogy a fesztivál programelemeit, mint hospitálási helyszíneket ajánlja és elfogadja.

28407294_10213344487784072_1626604605_o.jpg

Gyakorló mesemondóként, a Hagyományok Háza egyik népmese szakelőadójaként és néprajzkutatóként is bátran állíthatom, hogy a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál programjainak kialakításánál a szakmai szempontokat maximálisan előtérbe helyezték a szervezők. A hosszú hétvége során megjelenő koncertek, a kézműves foglalkozások, a népi játszótér, a meghívott mesemondó mesterek és a szakmai előadások is bizton mutatják a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál szervezésébe és megtervezésébe fektetett alapos munkát.

 

Szabad Boglárka

Hagyományok Háza

népmese szakelőadó

 

A fesztivál honlapja: www.nepmesefesztival.hu
A fesztivál Facebook oldala: Facebook/nepmesefesztival
Az eseményt a Facebook-on itt követhetitek!
mese_emblema_hatvan.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepmesefesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr6313695124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása