Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Pedagógus továbbképzéseink

MintaKINCStár – a népművészeti anyanyelv

2019. február 01. - Népmesefesztivál

Az előző év nagy sikerére való tekintettel idén két pedagógus továbbképzéssel is várunk titeket a fesztivál első két napján!

pgy_9281_1.jpg

(A fotó a 2018-as rendezvényen szervezett Pompás Napok képzésen készült.)

Az egyik 7,5 kreditpontos pedagógus továbbképzésünk a
"MintaKINCStár – a népművészeti anyanyelv" címet viseli,
a képzés előadója, vezetője Hegedűsné Sevella Zsuzsanna, az M-Art Egyesület tagja, a MintaKincsTár program szellemi létrehozója, gyakorlati fejlesztője.

Zsuzsannáék hitvallása a következő:

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket megismertessük népünk hagyományaival, díszítő motívumainak formavilágával. A művészeti anyanyelv elsajátítására a hagyományos mintákkal való megismerkedést tartjuk alkalmasnak. E nyelv, anyanyelv elsajátítására dolgoztuk ki, mintegy hiánypótlásként a Mintakincstár foglalkoztató sorozatot. A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálaljuk őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnénk, ha a gyerekek természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. Alakuljon ki az értékőrzés igénye!

A MintaKINCStár megálmodója Ráckeresztúron született, és a mai napig gyerekkori, falun szerzett élményeiből táplálkozik hiába lakik már évek óta Fehérváron – derül ki egy vele készült interjúban. Nem meglepő tehát, hogy ars poeticája is a következő Mikszáth Kálmán idézet: „Aki falun született, az meg nem szabadulhat a falutól, hiába tépi el az összes gyökereket, melyek oda fűzték, hiába feneklik meg a városban, a falu utána jön, mint a kisértet és hívja haza maga után. Az eloltott gyertyával esténkint eltűnik a város sok ezer házával és ide jön a kicsiny falu akáczfáival, liczeumkerítéseivel, eredeti vidám népével. Bizony én még most is annyit lakom falun, mint a városban.”

Zsuzsanna alapvetően tanító végzettségű, ugyanakkor pályáján már nagyon hamar elkezdett játékeszközöket létrehozni. Célja a tapasztalati tudásszerzés, a játszva tanulás továbbadása, meghonosítása. „Az igazi plusz abban van, amikor a gyerekek hozzák létre ezeket a játékeszközöket. Megtapasztalják, hogy értéket teremtenek. Amit az ember maga hoz létre- akár gyerek, akár felnőtt – ahhoz jobban kötődik, megbecsüli, emlékek, tapasztalatok kötődnek hozzá. Fontos, hogy a gyerek alkotó módon benne legyen az elkészülő tárgyban.” Szerinte ez a lelki egészségükhöz is rendkívül fontos (forrás)

mintakincstar.jpg

 

A MintaKINCStár már most több kötettel büszkélkedhet és folyamatosan tervben és gyártásban vannak a következő részek. Ezek mindegyike jól kombinálható, kiegészíthető egymással.

A játékgyűjteményt 2015-ben a Hagyományok Háza által meghirdetett XVI. Élő Népművészeti Országos Kiállításon a játék kategóriában arany oklevéllel díjazták. A foglalkoztató sorozat és a módszer a Fejér Megyei Értéktár része.

 

A képzést főként óvodapedagógusoknak, tanítóknak, rajztanároknak és művelődési házakban dolgozóknak ajánljuk. A napról igazolást állítunk ki, mely beszámítható a 120 órás keretbe.

Szakmai napunk felépítése:

  1. Őrizzük? ŐRIZZÜK! Kinek? Hogyan?  Mikor?  Miért?  Mivel? Hogyan? 
    a  MINTAKINCSTÁR születése – a  kiadvány és programsorozat bemutatója
  2. Forgószínpad-szerű gyakorlatorientált foglalkozások – játékkészítés és vizuális alkotó foglalkozások különböző népművészeti minták felhasználásával

MintaKINCStár játék típusai:

  • Memóriajáték
  • Mátrixok
  • Illeszd a helyére!
  • Bújtasd el!
  • Nyomozz!
  • Ragassz és színezz!
  • Rakd össze!
  • Dominó

Vizuális játékok: nyomatok készítése, színes indigó, leporelló készítése stb.

A szakmai napon feldolgozott mintavilág:

  • különböző tájegységek hímzésmintái
  • fazekas termékek mintái
  • pásztor faragások mintái

A nap során mindenki elkészítheti saját játékkészletét, mely azonnal használható. A programon minden eszközt és alapanyagot biztosítunk.

Időpont: 2019. június 6. (csütörtök) kb. 9:00.15:00

Részvételi díj: 6000Ft/ fő

Ha felkeltette érdeklődésed, jelentkezz továbbképzésünkre vagy csak látogass el a fesztiválunkra!

mese_emblema_hatvan.png

A bejegyzés ezen interjú alapján (is) készült. 

Még több MintaKINCStár: https://www.youtube.com/watch?v=aslgb3deHdc

Bővebb információ a fesztiválról: https://www.nepmesefesztival.hu/ 

Facebook: https://www.facebook.com/nepmesefesztival/

A bejegyzés trackback címe:

https://nepmesefesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr7614602500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása