Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

MintaKINCStár - a népművészeti anyanyelv

2018. április 22. - Népmesefesztivál

„Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze maradványainkat, nehogy végre is elvesszenek, s ezáltal üresebb legyen a múlt, s szegényebb a jelen és kétesebb a jövő…” /Ipolyi Arnold/

Mai cikkünk írója Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus,  aki életre hívta és gondozza a MintaKINCStár foglalkoztató játékait és füzeteit.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága 2007-től működik, s tevékenysége évről-évre egyre szélesebb népművészeti, művészeti palettát, egyre nagyobb érdeklődői kört érint. A M-ART tagjaként elsődleges feladatatomnak tekintem, hogy a még fellelhető népművészeti mintákat őrző, visszahagyományozó tevékenységet segítsem.

 img_6079.JPG

Népművészeti anyanyelv


A népművészeti minták, formák megismerésére igen kevés lehetőség van. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket megismertessem népünk hagyományaival, díszítő motívumainak formavilágával.

A művészeti anyanyelv elsajátítására a hagyományos mintákkal való megismerkedést tartom egyik fő pillérnek. E nyelv, anyanyelv elsajátítására dolgoztam ki, mintegy hiánypótlásként a Mintakincstár foglalkoztató sorozatot. E sorozat a mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalja őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretném, ha a gyerekek természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése, alakuljon ki az értékőrzés igénye!

A sorozat célja: a hagyományőrzés, az elődeink által használt mintakincs megismerése és megőrzése, az ismeretek bővítése, megerősítése, rendszerezése és az önálló alkotómunka segítése, a személyiség komplex fejlesztése.


E projektet több éves munka előzte meg. Egyesületünk Megyejáró kreativitás című szakmai programsorozata 2014-ben 70 helyszínen közel 453 diákhoz jutott el, komplex népművészeti programokkal, tanórán kívüli oktatást segítő szakkörök, témahetek, táborok formájában. Népszerűsítve a hagyományos népművészetet, a népzenét, a néptáncot. Megismertetve a gyerekeket mind a művészi alkotás lehetőségével és örömével, mind a mindennapi hagyományainkkal. 

A játékgyűjteményt 2015-ben a Hagyományok Háza által meghirdetett XVI. Élő Népművészeti Országos Kiállításon a játék kategóriában arany oklevéllel díjazták. A foglalkoztató füzet bemutatkozott a Fejér Megyei Értéknapon. Nagy sikerrel szerepelt 2015-ben és 2016-ban a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén. Kiállításra került a Duna Palotában a “Hommage á Malonyai Dezső” címmel és tematikával nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázat keretében. A játékgyűjtemény népi iparművészeti zsűrizésen vett részt, Pávavédjeggyel ellátott.

 img_1827.JPG

Miért pont a játék?


Játszani mindenki szeret, ezért választottam foglalkozásaink fő eszközeként a játékot. A jó játék mindig erőfeszítést, aktív tevékenységet kíván, mindig felelősséggel kell játszani.  Vallom, hogy a gyerekeket érdemes a legfogékonyabb korban megismertetni őseink szokásaival, mesterségeikkel, míves tárgyaikkal. Rejtvényekkel, érdekes játékeszközökkel, vonzó színhasználattal közelebb tudjuk hozni a számukra mára már idegen formakincseket.

 

Olyan játékokat fejlesztek, amelyek a játékélmény mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat. A különféle játéktípusok teszik hatékonyabbá és eredményesebbé minden gyermek számára ennek a nyelvnek a befogadását. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy ez a játékalapú tanulási folyamat élményalapú legyen. Hiszem, hogy ezáltal hatékonyabb, eredményesebb az ismeretszerzés, s a gyerekek személyes és szociális képességei is megfelelően fejlődnek. Játékaim a tanulás és a szórakoztatás kombinációjára épülnek.  Mintakincsünk feldolgozását a hagyományos társas játékos módon dogozza fel. Előnyük az online játékokkal szemben, hogy visszahozzák a személyes interakciók szerepét. A játéktípusok között található dominó, lottó játék, memória játék, sziluettekkel való rejtvényes feladat, különféle logikai játékok, labirintusok, hibakeresők. A mintavilág folyamatosan bővül. Ma már fejér megyei hímzésmintákon kívül többek közt megismerkedhetnek a gyerekek a különböző tájegységek hímzésvilágával, a pásztorfaragásokkal, kékfestő és fazekas mintákkal. Készültek játékeszközök házoromzatok, oszlopdíszítések, kerítéselemek, kémények, széktámlák, tükrösök felhasználásával a fiúk kedvéért.

Nehéz feladat arra vállalkozni, hogy a XXI. század kisembere felismerje, hogy nem csak a technikai eszközök, nem csak a multikulturális „élmények” jelenthetnek számára örömöt, kikapcsolódást, tudást, értéket. Küldetésem mégis további új, a magyar mintakincset feldolgozó játékalapú eszközök fejlesztése, hogy élményszerűbb és hatékonyabb legyen e kincs megismerése. Úgy gondolom, hogy így átörökíthető a következő generációk számára is.

20170818_123553.jpg

Tudásátadás

A hagyományokkal, már gyermekkortól kezdve kell megismerkedni, ezért is választottuk programsorozatunk fő pillérének az óvodás és kisiskolás korosztállyal foglalkozó szakembereket. Ahhoz, hogy megértsük múltunkat, meg kell ismernünk eleink ránk hagyott szellemi, tárgyi emlékeit, írott dokumentumait, szokásait, hagyományait, hiedelmeit. Programsorozatunk nem titkolt célja, hogy a résztvevők között önkénteseket találjunk e nemes feladat továbbadására. Hosszú távú célunk, hogy az általunk elkezdett munka segítse, ösztönözze a résztvevőket abban, hogy folytassák ezeket a tevékenységeket.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek és a fiatalok szakértő segítséget kapjanak ennek a területnek a megismeréséhez. Ezért rendszeres bemutatókat, gyakorlatorientált szakmai napokat szervezünk pedagógusoknak, óvónőknek, közművelődési és közgyűjteményi szakembereknek megyénkben és szerte az országban.

Célunk, hogy minél több szakembert ismertessünk meg tevékenységünkkel, s partnereink legyenek az oktatási intézményekben, művelődési házakban, könyvtárakban, múzeumokban. Minél több gyerekhez juthassanak el a magyar népművészetre jellemző formák, díszítmények.

 

MintaKINCStár játék típusai: Memória játék, dominó, Mátrixok, Illeszd a helyére! Bújtasd el! Nyomozz! Ragassz és színezz! Rakd össze! Lottó játék stb.

 

Vizuális játékok: papírdúc, színes indigó, különféle nyomatok, leporelló készítése stb.

MintaKINCStár program a nagyközönség számára:

A szakmai programok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a „laikusokkal”, az érdeklődőkkel való találkozások lehetőségeinek megteremtésére, a program társadalmasítására. Találkozhattak már velünk többek között a pécsi Társasjáték Fesztiválon, az Érdi Magyarok Vásárán, a Hetedhét Hatvan Mesefesztiválon. Idén már harmadszor vettünk részt játékszigeteinkkel a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban. Ott voltunk a Várkert Bazár adventi, március 15-i és húsvéti programjain. Sikerrel mutatkozott be a Magyar Népdal Napján Martonvásáron. Ezeken a helyszíneken megtapasztalhatták, hogy az általunk kínált „játékok”, alkotó tevékenységek a rendezvényekre látogató magyar és külföldi vendégek számára egyaránt érdekesek, izgalmasak. A MintaKINCStár program a külföldi látogatókat a szokásostól eltérő módon, kicsit más szemszögből, aktív részvételt igényelve ismerteti meg a magyar kultúra egy szeletével. Ezt a fajta érdeklődést, nyitottságot tapasztalhatták meg 2017-ben Lengyelországban a Varsói Magyar Kavalkádon és a Pannonica Fesztiválon is. Programunk „legyőzve” a nyelvi kommunikációs nehézségeket aratott sikert a hozzájuk látogatók körében.

 mintakincstar.jpeg

Eddig zsűriztetett kiadványok, foglalkoztató fűzetek, játékgyűjtemények:

 

Hagyományok Háza – Népi Iparművészeti Osztály

 

MintaKINCStár Papírra hímezve                              MA 2320 2015

MintaKINCStár A fák                                              MA 2321 2015

MintaKINCStár Virágok                                          MA 2322 2015

MintaKINCStár Szűrhímzés                                     MA 2404 2016

MintaKINCStár Zsinórminták, fafaragások             MA 2405 2016

MintaKINCStár Úrihímzés                                       MA 2199 2017

MintaKINCStár Matyó motívumokkal                     zsűrizésre előkészítve

MintaKINCStár Miskakancsó és emberalakú butellákkal zsűrizésre előkészítve

 

A Hagyományok Háza gondozásában megjelent a Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát – Játékgyűjteménye és foglalkoztató kiadványa -  szűrhímzés és fafaragás motívumokkal c. anyagom.

 Köszönjük szépen!

 Néhány további cikk Zsuzsa munkásságáról:

Sevella Zsuzsanna megmutatja MintaKINCStárát

A fehérvári Sevella Zsuzsa játékai remekül fejlesztik a gyerekek képességeit

A fesztivál honlapja: www.nepmesefesztival.hu
A fesztivál Facebook oldala: Facebook/nepmesefesztival
mese_emblema_hatvan.png

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepmesefesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr4113724226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása